امروزه از حشرات به عنوان منابع عظیم داروهای مدرن نام برده می شود. انواع تولیدات حشرات مانند ابریشم و عسل از 7 هزار سال پیش مورد توجه و استفاده انسان ها قرار می گرفته است. در سالهای اخیر، بیوتکنولوژیست ها و حشره شناسان تأکید فراوانی بر مهندسی زیستی پروتئین های تولید شده به وسیله حشرات داشته اند. همچنین بر کاربرد تولیدات حشرات در درمان بیماری ها و پزشکی مدرن نیز تاکید شده است. داروهای مطرح در این زمینه شامل آنتی میکروب های قدرتمند بر ضد باکتری های گرم مثبت و گرم منفی مقاوم و HIV می باشد. همچنین می توان از محصولات حشرات در درمان سرطان های مختلف، داروهای آنژیوژنز، فاکتورهای ضد انعقاد و داروهای درمان زخم نام برد.
حشرات زهردار با تولید زهر در بافت های خاصی از بدن خود از سایر حشرات متمایز می شوند. زهر، حاصلِ میلیونها سال تکامل است. این ماده یک منبع غنی از مواد گوناگون بیوشیمیایی با طیف وسیعی از فعالیتهای بیولوژیکی است. به همین خاطر زهر نه تنها با اهداف فارماکولوژیک در طراحی و ساخت داروها بلکه بعنوان ابزارهای تحقیقاتی در حوزه های علوم پایه و بنیادین ازجمله پژوهش بر روی اعمال فیزیولوژیک کانالهای یونی و رسپتورها نیزبکارگرفته شده است. بیش از نیم قرن پژوهش نشان داده است موادی که از خواص "سمیت سلولی"(cytotoxicity) برخوردارند میتوانند به عنوان درمان احتمالی سرطان بکار روند. امروزه از کشت سلولی حشرات به طور وسیع برای تولید انواع واکسن، داروهای حیاتی و دیگر محصولات بیوتکنولوژیک استفاده می شود. کشت سلولی حشرات در تحقیقات علوم پایه از جمله ژنتیک، بیولوژی مولکولی، بیوشیمی و ویروس شناسی کاربرد وسیعی دارد. کاربرد کشت سلولی حشرات به عنوان یک نیاز اساسی و زیر بنای بسیاری از تحقیقات علمی در دنیا شناخته شده است و با توجه به پیشرفت سریع علوم به ویژه در عرصه بیوتکنولوژی، نیاز به توسعه محیط های کشت سلولی حشرات و دسترسی به محیط های جدید بیش از پیش به چشم می خورد.حشرات به عنوان متنوع ترین و قدیمی ترین جانداران روی کره خاکی، فاقد یک سیستم ایمنی تطبیقی می باشند. بنابراین آنها، پاسخ ایمنی ذاتی را به عنوان استراتژی کارآمد برای مبارزه با عفونت میکروبی توسعه داده اند. پپتیدهاي ضد میکروبی حشرات، ترکیباتی هستند که به دلیل پیدایش مقاومت باکتریهاي پاتوژن به آنتی بیوتیکهاي رایج مورد توجه زیادي قرار گرفته اند. یکی از بهترین کاندیدهای آنتی بیوتیک های جدید، پپتیدهای ضد میکروبی حشرات است. اخیرا، دانشمندان با مطالعه بر روی لارو نوعی سوسک با نام علمی Tebebrio molitor دریافته اند که نوعی از باکتری در سیستم گوارشی این حشره زندگی می کند که قادر است مواد پلاستیکی را به مواد آلی تجزیه کند.
بیوتکنولوژی شامل طیف بسیار گسترده ای از کاربردهاست که توسط رنگ ها از هم تفکیک می شوند. برخی از محققان واژه ی بیوتکنولوژی زرد را برای مفهوم استفاده از حشرات یا سلول¬ها و مولکول¬های آنها در کاربردهای پزشکی، داروسازی، کشاورزی و یا صنعتی پیشنهاد داده¬اند زیرا رنگ زرد هنوز به عنوان کد رنگی برای هیچ شاخه¬ای انتخاب نشده است و همولنف حشرات معمولاً به رنگ زرد است.
در این کتاب، موارد عملی استفاده از حشرات در بیوتکنولوژی پزشکی، دارویی و صنعتی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. مطالب این مجموعه برای دانشجویان رشته های بیوتکنولوژی پزشکی، بیوتکنولوژی کشاورزی، بیوتکنولوژی دارویی، حشره شناسی پزشکی، حشره شناسی کشاورزی و همچنین دیگر رشته های مرتبط مفید می باشد. برای تهیه کتاب می توانید به انتشارات دا به آدرس: میدان انقلاب- خیابان جمالزاده جنوبی-کوچه دانشور با شماره تماس: 66421534-66567362 مراجعه فرمایید.