پژوهشگران آلماني و فرانسوي با محاسبه استفادههاي اقتصادي گردهافشاني توسط حشرات اعلام کردند، خدمات حشرات از جمله زنبورها در گرده افشاني 153 ميليارد يورو در جهان ارزش دارد.
به گزارش سرويس بينالملل «تابناك» به نقل از سايت آلماني اسکاينکس، دانشمندان مؤسسه ملي پژوهش کشاورزي (آي.ان.آر.آ.) و مرکز پژوهش علمي (سي.ان.آر.اس.) در فرانسه به همراه مرکز «هلم هولتس» پژوهش محيط زيست (او.اف.زد) در آلمان براي نخستين بار ميزان ارزش مالي حشراتي چون زنبورها در گردهافشاني گياهان مفيد در کشاورزي را محاسبه کردند.
بر پايه اين محاسبات، ارزش مالي و اقتصادي کل گرده افشاني براي سال 2005 ميلادي در سراسر جهان 153 ميليارد يورو بوده که اين رقم، برابر 5/9 درصد ارزش سالانه توليدات مواد غذايي کشاورزي در جهان است.
بر پايه اعلام دانشمندان، خسارات وارده کاهش گرده افشاني به ويژه متوجه سه بخش توليدات کشاورزي شامل ميوهها، سبزيجات و دانههاي روغني بوده است.
در حالي که هر يک از بخشهاي ميوه و سبزيجات از اين طريق پنجاه ميليارد يورو خسارت ديده اند، 39 ميليارد يورو خسارت نيز متوجه بخش دانههاي روغني شده است، اما اين خسارات اقتصادي براي قهوه، کاکائو، گردو و خانواده آن، ادويه جات اندک بوده است.
اين مطالعات جديد براي تعيين سهم گردهافشاني در توليد فرآوردههاي غذايي در جهان، بر پايه جمعآوري و بررسي منابع علمي گوناگون در سال 2007 ميلادي، از جمله ارزيابي دادههاي سازمان تغذيه جهاني (فائو) انجام شده است.
پژوهشگران مؤسسه «آي.ان.آر.آ» و مراکز «سي.ان.آر.اس» و «او.اف.زد» حدس ميزنند که از طريق نبود حشرات گردهافشان، سالانه حدود 190 تا 310 ميليارد يورو به کشاورزي صدمه و خسارت وارد ميشود.
کارشناسان وحدت نظر دارند که کاهش حشرات گردهافشان، يکي از تهديدات اصلي براي حفظ تنوع و گوناگوني بيولوژيکي است، اما تأثيرات و پيامدهاي دقيق آن هنوز روشن نيست.
به گونهاي كه هنوز تاکنون تلاش نشده است ارزش اقتصادي گردهافشاني به عنوان يک خدمت براي بشريت به طور دقيقتري مشخص و محاسبه شود.
پژوهشگران بر اين باورند که در صورت نابودي کامل گردهافشاني توسط حشرات، توليد فرآوردههاي کشاورزي به شدت تغيير خواهد کرد و پيامدهاي آن به ويژه متوجه کشورهاي واردکننده مواد غذايي چون اتحاديه اروپا ميشود.
پژوهشگران آلماني و فرانسوي، نتايج تحقيقات خود پيرامون آسيبپذيري اقتصادي توليد فرآوردههاي کشاورزي در جهان به خاطر کاهش حشرات گردهافشان را در تازهترين شماره نشريه تخصصي «اکولوژيکال اکونوميکس» گزارش کردهاند.
ترجمه: مرتضي جواديان - منبع خبر: سایت تابناک