Using mosquitoes against their babies

یک اظهار نظر جدید برگرفته از مطالعات میدانی (فیلدی) در کشور پرو نشان می دهد که می توان با کمک پشه های بالغ، حشره کش هایی که برای کنترل آنها استفاده می شود وارد چرخه زندگیشان کرد. این تحقیق نشان می دهد که پشه ها برای کنترل خودشان کارآیی بیشتری از انسان دارند.
محققین یک موسسه بیوتکنولوژی و تحقیقات بیولوژیک در بریتانیا که بر روی مسائل بهداشتی در کشور پرو کار می کند، به یک روش جدید برای کنترل پشه هایی که قابلیت انتقال بیماری ویروسی تب دانگ را به انسان دارند دست یافته اند. آنها پشه های Aedes aegypti را وادار کرده اند که حشره کش ها را به محل های تخمریزی و نشو و نمای لاروی خود منتقل کنند و بدینوسیله لاروهای آنها را که در این اماکن در حال رشد و نمو هستند، از بین برده اند.
همانطور که می دانید مراحل لاروی همه پشه ها در زیستگاههای آبی زندگی می کنند. پشه های بالغ که در این اماکن تولید می شوند برای تخمریزی و ادامه چرخه زندگیشان به زیستگاههای آبی مراجعه می کنند. این عادت رفتاری اهداف کلیدی برای کنترل پشه ها و بیماری های منتقله توسط آنهاست، اما به خاطر اینکه خیلی از زیستگاههای لاروی مخفی و دور از دسترس انسان هستند، سمپاشی آنا توسط حشره کش ها معمولا مشکل، زمان بر و گران است. به همین علت دانشمندان سطوحی را که پشه های بالغ در آنها استراحت می کنند با یک حشره کش بی خطر، پایدار و قوی سمپاشی کرده اند. این حشره کش می تواند توسط پشه های بالغ منتقل شود اما فقط لاروهای آنها را می کشد و اثری بر روی بالغین ندارد. به خاطر اینکه هر پشه ماده بالغ چندین بار در این اماکن استراحت نموده و برای تخمریزی به زیستگاه لاروی مراجعه می کند، اثر لاروکش در این زیستگاه های آبی مختلف هر روزه تقویت می شود.
استفاده از پشه بالغ به عنوان ابزار انتقال لاروکش، باعث کنترل بسیار هدفمند این حشرات می شود، چرا که هر زیستگاه لاروی که عمومی تر باشد مقادیر بیشتری از لاروکش به آن منتقل می شود و اثر کنترلی بالاتر می رود.
این روش جدیدی برای مبارزه با پشه هاست و یکی از محققین موسسه بهداشتی آیفاکار در تانزانیا یک مدل ریاضی ارائه کرده است که چگونه می توان این یافته جدید را برای کنترل پشه های ناقل مالاریا و فیلاریازیس بکار برد.