شکل ظاهری: حشراتی بیضوی شکل و پهن هستند. طول بدن افراد بالغ 5 میلیمتر و رنگ بدن آنها قرمز مایل به قهوه ای است. نوزاد ساس ها شبیه بالغین ولی به رنگ زرد مایل به سفید است. ساسها بال ندارند و در واقع بالها به صورت دو پوسته کوچک تحلیل رفته بر روی پشت آنها دیده می شود.
اهمیت پزشکی: آزار و اذیت ناشی از گزش دردناک – خونخواری از انسان و به ندرت ایجاد تاولهای خونریزی دهنده
درمان عوارض ناشی از گزش ساس ها: استفاده از لوسیون ها یا کرمهای ضد عفونی کننده یا آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونتهای ثانویه ناشی از خارش – کاربرد آنتی هیستامین ها برای تسکین خارش – از بین بردن منبع آلودگی
کنترل ساس ها در خانه: ابتدا باید بازرسی دقیقی از همه قسمتهای خانه به ویژه اتاق خوابها، داخل کمد رختخواب ها، لابلای درز چوب تختخوابها، کمد لباس، اتاق نشیمن و نقاطی که ساکنین منزل بیشتر در آنجا به سر می برند، بعمل آورد. ساس ها از نور گریزانند و شبها برای خونخواری از پناهگاههایشان خارج می شوند. از سایر پناهگاههای احتمالی این حشرات به ویژه در منازل چوبی می توان به فضای زیر ستون ها و لابلای چوب و حصیر مورد استفاده برای سقف اشاره کرد. در منازلی که دیوارها با کاغذ دیواری یا پارکت پوشیده شده اند، قسمتهایی از این پوشش که از دیوار جدا شده می تواند پناهگاه امنی برای ساسها باشد. در بازرسی به پشت تابلوها و عکس و پوسترهای نصب شده بر روی دیوارها و همچنین بالش و پشتی هایی که با پر مرغ یا مقوا پر شده اند دقت کافی نمود. چه بسا این محل ها منبع اصلی آلودگی را تشکیل داده اند. ساسهای تختخواب غددی دارند که مواد بدبویی را از خود متصاعد می کنند. این بوی بد در خانه هایی که به شدت به این آفت آلوده اند به مشام می رسد. بنابراین یکی دیگر از دلایل آلودگی منزل به ساس می تواند وجود این بود باشد که باید منبع آن را جستجو کرد. اگر در منزل حیوانات و پرندگان اهلی و دست آموز نگه داری می شود باید بدن و لانه آنها را نیز مورد بررسی قرار داد و در صورت لزوم سمپاشی نمود. البته باید قبل از سمپاشی حیوان را به محل دیگری منتقل کرد. شستشوی رختخوابها و لباسهای آلوده و یا مشکوک به آلودگی با آب داغ، خشک کردن آنها در آفتاب و اتوکشی با اتوی داغ به ویژه درز دوخت آنها ضروری است. پس از طی این مراحل برای شروع سمپاشی باید ابتدا همه محلهای آلوده را با جاروبرقی کاملا تمیز کردو سپس محلول پودر قابل تعلیق در آب حشره کشهای پایرتروئید (مانند ایکون و دلتامترین) را تهیه نمود و در محلهای مورد نظر پاشید. به منظور از بین بردن نوزادان ساس ها که پس از سمپاشی ممکن است از تخم خارج شده باشند، باید سمپاشی دو هفته بعد هم تکرار شود.
منتظر نطرات شما هستم.
با تشکر