در شماره زمستان ۱۳۹۰ مجله دانشگاه علوم پزشکی ارتش مقاله ای تحت عنوان: نقشه سازی پراکندگی جغرافیایی کژدم های مهم ایران" توسط دکتر صداقت و همکاران به چاپ رسیده است. علاقمندان می توانند برای دریافت متن کامل مقاله با اینجانب مکاتبه فرمایند.
نقشه سازی پراکندگی جغرافيايی کژدمهای مهم ايران
نويسندگان: محمد مهدی صداقت ، عبدالرضا صلاحی مقدم و روح اله دهقانی *
* دانشيار ايران، كاشان، دانشگاه علوم پزشکي كاشان، دانشکده بهداشت، گروه بهداشت محيط
(* نويسنده مسؤول) - این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
چکيده :
سابقه و هدف: کژدم ها در زمره مهمترين بندپايان سمی دنيا محسوب می گردند و هر ساله تعداد زيادی از افراد مورد گزش آنان واقع می شود که از عوارض دردناک آن رنج برده، يا اين که در اثر نيش سمی جان خود را از دست می دهند. در کشور ايران نيز کژدم زدگی از مسائل عمده بهداشتی کشور به ويژه درمناطق گرمسيری و جنوبی به شمار می آيد. با توجه به اهميت موضوع، نقشه سازی پراکندگی جغرافيايی کژدم های مهم ايران جهت استفاده مراکز بهداشتی درمانی مورد تهيه قرار گرفت.
مواد و روش ها: کليه مقالات در دسترس از مجلات معتبر داخلی و خارجی در مورد کژدم های ايران مورد مطالعه قرار گرفته اند. سپس با توجه به محل صيد کژدم ها و با استفاده از نرم افزار ArcGIS ، نقشه سازی برای هر گونه جداگانه انجام گرفت. مقالات در خصوص کژدم های ايران از بانک های اطلاعاتی معتبر نظير Iranmedex و PubMed استخراج و مورد مقايسه و داده های آن در نقشه ها وارد گرديد.
يافته ها: نتايج اين مطالعه نشان می دهد که مناطق گرمسيری و جنوب و جنوب غربی کشور تراکم گونه ای بيشر از بقيه نقاط کشور داشته است و مطالعات متنوع تری توسط پژهشگران ايرانی در اين مناطق انجام شده است.
بحث و نتيجه گيری: نقشه های به دست آمده بيانگر پراکندگی کژدم های صيد شده در کشور می باشد و می تواند به عنوان راهنمای انتشار کژدم ها، مورد استفاده مراکز بهداشتی درمانی مناطق مختلف کشور قرار گيرد.
انتشار مقاله در مورد پراکندگی جغرافیایی کژدم های ایران
- توضیحات
- نوشته شده توسط دکتر احمد علی حنفی بجد