Effects of global warming on vector-borne diseases

اين مطلب عنوان سمينار دانشجويي كارشناسي ارشد خانم حسام محمدي، دانشجوي كارشناسي ارشد حشره شناسي پزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران است كه خلاصه آن به شرح زير مي باشد:
تغییر آب و هوایی جهانی، که توسط (1990GCRA,) تعریف شده، به معنای تغییر در محیط زیست جهانی (از جمله تغییرات در آب و هوا، بهره وری زمین، اقیانوس ها و یا دیگر منابع آب، ترکیبات شیمیایی جو، و سیستم های زیست محیطی) است که ممکن است ظرفیت زمین برای حفظ حیات را تغییر دهند. به طور كلي مي توان اين تاثيرات را در سه جنبه مورد بررسي قرار داد:
تاثیرات بر روی زمین: شامل رویدادهای شدید آب و هوایی ( طوفان ها، گردبادها)، امواج گرما ( مکررتر، شدیدتر و طولانی تر)، آلودگی هوا ( افزایش در لایه های ازن زمین، آلرژن ها)، ذوب سریع یخچال (رانش زمین، سیل ها، و کاهش یافتن آب در دسترس)، تغييرات در الگوهای بارش (خشکسالی، رویدادهای بارش شدید تر، سیل، و اختلال در تامین آب)، درجه حرارت گرم تر (گرم تر شدن دمای حداقل) و افزایش سطح آب دریا (طغیان آب، نفوذ آب شور، کمبود زمین)
تاثیر بر سلامت انسان: شامل تاثیر برخی از این تغییرات به طور مستقیم (ارتباط دمایی بیماری و مرگ؛ و اثرات بهداشتی مرتبط با آب و هوای شدید ) و برخی بطور غیر مستقیم (اثرات بهداشتی مرتبط با آلودگی هوا و بیماری های منتقله از راه آب و غذا، بیماری های منتقله از راه ناقلین و جوندگان و بیماری های مغزی، تغذیه ای، عفونی و دیگر اثرات بهداشتی). وسعتی که هرکدام از اثرات بر سلامت انسان دارند به اثربخشی اقدامات انطباقی و تأثیرات تعدیل کننده (جریانات دیگر از پیامدهای سلامت، مانند تراکم جمعیت در مناطق در معرض خطر سیل) بستگی دارد. همچنین قابل ذکر است که آب و هوا بر زمان و شدت شیوع بیماری تاثیر می گذارد.
تاثیر بر خطر ابتلا به بيماري هاي منتقله توسط ناقلين: بیماری های منتقله توسط ناقلین اغلب چرخه انتقال پیچیده اي دارند و بسیاری از عوامل هستند که می توانند خطر ابتلا به بیماری را تحت تاثیر قرار دهند، بنابراین تمیز دادن اثرات تغییر آب و هوا از اثرات دیگر دشوار است. دانشمندان با استفاده از مدل سازی این تغییرات را پیش بینی کرده اند. توزیع جغرافیایی بيماريهاي منتقله توسط ناقلين تا حد زیادی بازتابی از توزیع جغرافیایی ناقلین و مخازن آن ها است (در صورتی که میزبان مخزن داشته باشند). ناقلین می توانند رفتار و گسترش محدوده جغرافیایی خود را در پاسخ به تغییرات در آب و هوا و دیگر تأثیرات زیست محیطی تغییر دهند. همچنین ناقلین بسیاری از گونه های بندپایان خونسرد هستند که قادر به تنظیم دمای داخلی خود نمي باشند و در نتیجه به شدت به آب و هوا برای بقا و توسعه وابسته اند.
راههاي اصلی اثرگذاري تغییرات آب و هوایی بر بيماريهاي منتقله توسط ناقلين به احتمال زياد شرح زير مي باشد:
• افزایش وفور مخازن حیوانی و ناقلین بندپا
• طولانی کردن چرخه انتقال بیماری ها
• افزایش شانس موفقیت ورود ناقلین بیماری یا مخازن حیوانی
• افزایش خطر بیماری های حیوانات و خطرات بالقوه انسانی از آن بیماریها
درجه حرارت می تواند بر هر دو فاکتور پراکندگی ناقل و اثربخشی انتقال پاتوژن از طریق ناقل تاثیر بگذارد، ‌در حالي كه میزان بارش می تواند بر هر دوي آنها تا حدي تاثير گذار باشد. در اين سمينار سعي شده مطالب فوق با تكيه بر مهمترين بيماريهاي منتقله توسط بندپايان (تب خونريزي دهنده كريمه-كنگو، مالاريا، تب دانگ و ...) مورد بحث و بررسي قرار گيرد.